Back to top

Diákélet

2023.06.22-én az I.SM tanulói osztálykirándulás keretén belül egy izgalmas  csónaktúrán vettek részt Vajkán. A programban szerepelt fürdőzés  a vajkai tavon,  szalonna, szafaládé, pácolt csirkehús sütése nyílt lángon, röplabdázás, horgászás. Az osztálykirándulás végig  nagyon jó hangulatban zajlott, a diákok elfáradva, de élményekkel gazdagodva tértek haza. 

28. 6. 2023

Diákjaink rendkívül tartalmas és emlékezetes kiránduláson vehettek részt 2023. május 10-én Budapesten. A magyar fővárosban töltött napjukat a budai Várnegyedben tett sétával kezdték, ahol a pesti oldal páratlanul szép panorámájában gyönyörködhettek, valamint megcsodálhatták a Várpalota impozáns épületeit. Délután Presser Gábor és Sztevanovity Dusán töretlen sikerű musicaljét, A padlást tekintették meg a Vígszínházban. Az élménydús napot egy pesti sétával zárták, érintve a Parlament épületét, József Attila A Dunánál című verse ihlette szobrát, ill. a Cipők a Duna-parton holokauszt-emlékművet.

11. 5. 2023

Dr. Hájos Zoltán, városunk polgármestere ma hivatalában fogadta Németh Evelint, a Szent István téri Közös Igazgatású Középiskola diákját, akit a városi ifjúsági parlament tegnap választott meg diákpolgármesternek, valamint a diákpolgármester-választás további két jelöltjét, Dziadek Tamást, a Kodály Zoltán Alapiskola, és Tóth Kamillát, a Neratovicei téri Magán Szakközépiskola diákjait, akik a jövőben alpolgármesterekként segítik majd Németh Evelin munkáját. Városunk polgármestere hivatalosan is beiktatta a diákpolgármestert, valamint az alpolgármestereket, majd eszmecserét folytattak a fiatalok elképzeléseiről és a jövőbeli lehetőségeikről.

21. 4. 2023

Három diákpolgármester-jelölt programját hallgatták meg ma az iskolák küldöttei, városunk alpolgármesterei, Karaffa Attila és dr. Puha György, és az ifjúsági- és sportbizottság tagjai a városháza üléstermében. A szavazáson eldőlt, hogy a következő iskolaévben Dunaszerdahely diákpolgármestere Németh Evelin, a Szent István téri Közös Igazgatású Középiskola diákja lesz. Gratulálunk!

20. 4. 2023

ÍGY SZERETTEK ŐK – Nyáry Krisztián népszerű irodalmi szerelmeskönyveiből készült az költészetnapi műsorunk. Múzsákról, szerelmekről, csalódásokról meséltünk, mindezt érdekes kisvideókkal, mémekkel, versekkel, dalokkal, táncokkal és rappel ötvözve. Néhányan személyesen a szerzővel is találkozhattak, akivel Kis Lívia tanárnő beszélgetett a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban. https://dunaszerdahelyi.sk/muzsakrol-szerelmekrol-magyar-kolteszet-napjan

20. 4. 2023
Iskolánk idegenforgalom, hotelakadémia és sportgimnázium szakirányzatának tanulói a Prima
Primissima és Magyar Örökség díjas Hazajáró honismereti televíziós magazinműsor
főszereplőinek, Kenyeres Oszkárnak és Jakab Sándornak az előadását hallgathatták meg.
A műsor célja a Kárpát-medence természeti, kulturális értékeinek, történelmi emlékeinek és
az ott élő magyarok mindennapjainak a megismertetése. Az évek óta tartó gyaloglás, túrázás
és forgatás alatt sok települést, tájat, szokást, érdekes embert mutattak be azzal a céllal, hogy
kedvet csináljanak a közönségnek a határon túli túrázáshoz és a történelmi Magyarország
megismerésében. A sorozat felbecsülhetetlen értékű kordokumentum, továbbá egyedülálló
földrajzi kincs, hiszen a stáb olyan természeti helyekre is eljutott, ahol se előtte, se utána nem
járt még kamera vagy más forgatócsoport.
31. 3. 2023
A kábítószerek fogyasztása, már az egész világban óriási méreteket öltött, s nap mint nap
szedi fiatal áldozatait. A különböző drogok és a kábítószer-fogyasztás veszélyt jelent az
egyén, a család, az egész társadalom számára. Legjobban azonban a jövő nemzedékét, a 14-25
éves korosztályt veszélyezteti.
Iskolánk diákjai, az 1. FJK/A, 1. CR/B valamint az 1.HA/D és 1.SM osztályok érdekes
előadáson vettek részt, ahol a dunaszerdahelyi rendőrség körzeti parancsnoka Mgr. Katona
Roland és Ing. Nagy Tünde vizsgálótiszt beszélgettek diákjainkkal a drogfüggőségről és a
kábítószerek világáról. A diákok többek között megtudhatták a ma használt kábítószerek
jellemzőit és azok hatásait az egyén fizikai és lelki egészségére, személyiségük és életük
alakulására. A beszélgetés célja volt, hogy a diákok minél jobban megismerjék a
kábítószereket, és ez alapján tudjanak majd a helyes oldalra állni és felelősségteljes személyes
döntéseket hozni. A drog ugyanis betegség, súlyos testi, lelki probléma, amelyből segítség
nélkül már képtelen kilépni a belesodródott fiatal. Mind a szülők, diákok, mind pedig a
tanárok, pedagógusok komoly szerepet játszanak a megelőzésben és gyógyításban. Köszönjük
a tartalmas és érdekes beszélgetést, és bízunk a további sikeres együttműködésben.
29. 3. 2023

Hálás szívvel köszönjük, hogy újra élő és intenzív volt a piros-fehér-zöld érzés.
Köszönjük, hogy méltón, nagy odaadással és kreativitással ünnepelhettük a magyar szabadság születésnapját.
Köszönjük diákjaink nagyszerű és támogató hozzáállását, fiatalos lendületét.
Köszönjük márciusi ifjak!
Kubicsek Vivien, Győri Vivien, Csápai Balázs Rudolf, Mahor Mihály Márk, Mészáros Annamária, Kürthy Réka, Bíró Leila, Győri Jázmin, Csanaky Natasa, Csepi Bendegúz, Perleczky Balázs

16. 3. 2023

2023.február 13-tól  17-ig  iskolánk 78 diákja ( 1.,2.,3. évfolyamos diákok) Lazy pod Makytou-ban sítanfolyam vett részt. A szálláshely a Hotel František elnevezésű  szállodában volt, az oktatás 6 csoportban a csehországi  Kohútka síközpontban valósult meg.  Diákjaink  délutánonként igénybe vették a szálloda medencéjét.  A napi programban szerepelt egy séta a friss levegőn hógolyózással egybekötve. Esténként a tanulók különböző vetélkedőkön mérték össze tudásukat, amelyek nagy népszerűségnek örvendtek. 

15. 2. 2023

Iskolánk harmadikos és végzős tanulói 2023. január 25-én pályaválasztási előadáson vettek részt, amely a rendőrség munkájáról szólt. Az előadó Mgr. Katona Roland, a dunaszerdahelyi rendőrség körzeti parancsnoka volt, így az információk egyenesen a gyakorlati életből jutottak az érdeklődő diákokhoz.

              Az első részben a résztvevők betekintést nyertek a felvételi folyamatba, amely szükséges a rendőrség kötelékébe való tartozáshoz. Kisfilmek és élő beszámoló segítségével megtudták, hogy a felvételi eljárás hosszadalmas, több körből áll, a kitűnő szlovák nyelvtudáson kívül remek testi és szellemi kondícióban kell lenni ahhoz, hogy valaki elkezdhesse a karrierjét a rendőrségen.

Az előadás következő részében szó esett a rendőrség munkájáról és feladatairól, pontos ismertetőt kaptak a szervezeti rendszeréről, szakosztályairól, munkaköreiről, a karrierépítés lehetőségeiről, a bérezésről, a szakma előnyeiről és hátrányairól – mindezt gyakorlati szemszögből.

A nagy érdeklődés és sok kérdés miatt hosszúra nyúlt előadás befejezéseképpen minden kérdésre választ kaptak az aktív diákok, érintették a felvételi folyamatot, a speciális egységek feladatait a rendőrségen és konkrétumok hangzottak el a szolgálati viszony mindennapjairól.

              A szerzett információk és tapasztalatok hasznosak a jövő szempontjából, hiszen a középiskola befejezése után a végzősök egy része  munkahelyet fog keresni, ami lehet a rendőri munka is, így pontosan tudják, hova kell fordulni, és mire szükséges készülniük.

 

30. 1. 2023

Iskolánk adventi rendezvényei közül a jótékonysági sütivásár volt méltán a legnépszerűbb. 2022. december 21-én fahéj-, vanília-, narancsillat lengte be az intézmény auláját. A diákok kora reggel otthon sütött karácsonyi finomságokkal teli dobozokkal érkeztek. A karácsonyfa árnyékában megterített asztalokra számos dobos torta, bejgli, mézeskalács, hókifli, brownie, muffin, fonott kalács, zserbó, linzer és még sok más, az iskolában tanított nyelvekhez kapcsolódó nyalánkság került. Az érdeklődők a szünetekben kígyózó sorokban várták, hogy megkóstolhassák az ínycsiklandó édességeket. Sorban állás közben pedig megtekinthették a nemzetközi karácsonyi standokat, amelyek az egyes nyelvterületek – angol, német, szlovák, magyar- ünnepi szokásait mutatták be. A vásári portékáknak nagyon nagy keletje volt, a tanítás végére kiürültek a tálcák, szinte minden elfogyott. Az eladásból befolyt összeget az iskola egykori sportosztályos, majd idegenforgalmi tanulmányi szakon tanuló diákjának, Takács Brigittának ajánlottuk fel, aki egyik napról a másikra került súlyos egészségügyi állapotba. Briginek sikerült részt vennie testvére kíséretében a suli karácsonyváró gáláján, így személyesen vehette át az adományt, megköszönve azt, hogy gondoltak rá, és hozzájárulnak a gyógykezeléshez.

29. 12. 2022

2022.december 15-én tanulmányi kiránduláson vett részt Budapesten az V. D, IV. SM, III.SM és I.A osztály. Elvarázsolt minket Budapest gyönyörű látképe a várból, a Szent István Bazilika monumentalitása és tökéletessége, a karácsonyi vásár ünnepi hangulata, a finom ínycsiklandozó falatok illatai ,az esti kivilágítás és még sorolhatnánk...Budapest, Budapest, de csodás!

21. 12. 2022

Oldalak