Back to top

Karácsony 2020

„Ha élet zengi be az iskolát, Az élet is derűs iskola lesz.“

Kedves Diákok!

- ezzel az Ady-verssorral már többször kezdtünk és zártunk iskolai ünnepségeket. Most, ezekben a napokban ezek a mondatok különösen elgondolkodtatóak.

Vészterhes, történelmi  időket élünk. A 2020-as kalendáriumi évben mindössze három hónapig folyt az iskolánk falai között az oktatás.  Az intézmény a virtuális térbe kényszerült átköltözni. Mindez teljesen új kihívás elé állította mind a diákokat, mind a tanárokat. Mára már kialakult az új, online rendszerünk – a digitalizált törzstananyagot mindenki megkapja, és szóbeli magyarázattal segítik tanáraink a tudásban való előrehaladást.

Egy valamit azonban nem tudunk pótolni. A diákéletet. Különösen ilyenkor, decemberben nehéz úgy oktatni, hogy a mindennapok iskolai rutinját nem járja át a készülődés „titokzatossága“: Az adventi koszorúkészítő versenynek, a nyílt napoknak helyszínt biztosító színházterem üres. Az osztályokban az őszi dekorációk nem kerültek le a faliújságokról. Kimarad az az érzés is, amikor egy adventi napon, a tanítás után végigjárjuk a tantermeket, hogy megcsodálhassuk kreativitásotokat. Néhány pillanatra elfeledjük a mindennapi gondokat és örülünk annak, hogy az iskolát második otthonoknak érzitek és ünnepi hangulatot varázsoltok az osztályotokba is. Idén a Mikulás sem járt nálunk (pedig úgy hallottam, igyekeztek jól tanulni), gyönyörűen feldíszített karácsonyfa és adventi koszorú sem vár Benneteket az aulában, nem hangzik fel a fogyatékkal élőkkel együtt elénekelt Kis karácsony, nagy karácsony sem. Nem lengi be mézeskalács illat az iskolát. A legjobban viszont az hiányzik, hogy nem látunk a folyosókon, a lépcsőkön, a büfé előtt Mikulás-sapkában, karácsonyi pulcsiban mosolygó diákokat, akik alig várják a decemberi évzáró show-t, amely az iskola legnagyobb diákmegmozdulása. Idén a tanulmányi és sportversenyek jórésze is elmaradt. Decemberben ennek ellenére több sikerről számolhattunk be. Irodalomszerető diákjaink a Legere Irodalmi Versenyen első helyet értek el, Fekete Gábor megkapta diáknak járó a legmagasabb  állami kitüntetést,  Csörgő Tamás és Pollák Anna a legjobb sportolóknak járó megyei ösztöndíjban részesült.

Óriási öröm ezekről az eredményekről beszámolni. Van viszont, ami ennél fontosabb. Az egészségünk. Bízom benne, hogy mindannyian egészségesek vagytok, és a körülményekhez képest sikerül békés, szeretetteli közegben töltenetek az ünnepeket. 

*Ezúton kívánok minden diáknak, tanárnak, iskolabarátnak boldog karácsonyt és EGÉSZSÉGBEN gazdag új évet!*

 

Mgr. Szabó László

igazgató

0